Je herstelt van een burn-out. Dat is spannend en bevrijdend tegelijk. Je voelt het licht aan het einde van de tunnel in jouw richting schijnen en denkt eraan om binnenkort terug aan de slag te gaan. Maar hoe ga je opnieuw aan het werk na een burn-out? Want wat als je hervalt? En hoe gaan je baas en collega’s reageren op je terugkeer? Of ga je je nieuwe job wel kunnen? Die vragen zijn normaal, maar hoeven je niet tegen te houden om vol goede moed terug aan de slag te gaan. Daarom geven we je advies voor een succesvolle re-integratie na een burn-out.
Eerst even een misverstand de wereld uithelpen. Je hoeft geen maanden of jaren thuis te zitten om je burn-out te overwinnen. Natuurlijk heb je rust nodig, zeker in het begin, maar met alleen rust kom je er niet. Het is belangrijk om tijdens je herstel actief te werken aan jezelf en langzaamaan weer wat taaklast in je dag in te brengen. Werken ís ook genezen. Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven en directeur onderzoek bij IDEWE, schreef er een boek over: ‘Werken is genezen’. Wacht je te lang voor je aan de slag gaat, dan ontstaat er een nieuw evenwicht tussen werk en privé dat moeilijk te doorbreken valt. Je begint dus best na twee maanden burn-outherstel met vooruitkijken en re-integratieplannen maken.
Dat je burn-out herstelt door niets te doen, is trouwens niet het enige misverstand. Daarom maakten we een overzicht met de grootste misvattingen over burn-out.
Maar hoe ga je nu aan de slag met je re-integratieplan? We hebben de weg naar een succesvolle re-integratie opgedeeld in zes stappen.
Stap 1: maak werk van je herstel
Zoals je daarnet hebt gelezen, is genezen óók werken. Werken in je huidige job of (uiteindelijk) ergens anders, maar eerst vooral werken aan jezelf. Om goed te re-integreren op de werkvloer moet je uitzoeken wat aanleiding van je burn-out was. En om te kijken wat jou écht energie en zin geeft, in je job en daarbuiten. Doe je dat niet, dan is de kans aanwezig dat je na een bepaalde periode terug uitvalt. Zoek daarom naar antwoorden op de volgende vragen:
Wat heeft je zover gekregen om in deze burn-out te belanden? Hoe kan je die oorzaken en valkuilen aanpakken? Maar ook: waar krijg je energie van? Wat doe je graag? En wat zijn je talenten? Heb je het gevoel dat je genoeg energiegevers toelaat in je leven en dat je je talenten optimaal kan inzetten? Sluit je huidige job wel aan bij je talenten, interesses en energiegevers? Of is er nog werk aan de winkel?
Wil je eerst wat meer lezen over de oorzaken en symptomen van een burn-out? Daar schreven we een volledig artikel over.
Een extra tip van onze jobcoaches: houd een stressdagboek bij om de oorzaken van je stress te herkennen. Telkens wanneer je voelt dat de spanning stijgt, schrijf je in je stressdagboek hoe je je op dat moment voelt en wat de oorzaak was. Na een tijdje leer je de patronen en situaties herkennen en kan je er beter op reageren. Vind je het moeilijk om de oorzaken van stress te benoemen? Vul dan ons stressbronnenonderzoek in zodat het voor jou duidelijker wordt wat jou triggert.
Stap 2: laat je ondersteunen bij je re-integratie
Vind je het moeilijk om alleen aan je terugkeer naar werk te werken? Laat je dan begeleiden door een ervaren loopbaanbegeleider van Dialogisch. Samen met je coach krijg je weer richting en vertrouwen om terug naar de werkvloer te keren zonder in een burn-out te hervallen. Zeker in de beginfase is het belangrijk om goed te weten waar je valkuilen liggen. Je coach helpt je niet alleen om die valkuilen in kaart te brengen, maar ook om ze snel te herkennen en er juist mee om te gaan.
Tijdens het traject loopbaanbegeleiding ontvang je de juiste tools, vaardigheden en praktische tips om tijdens je re-integratie in te zetten. Hoe bewuster je je nieuwe gewoontes inzet, hoe sneller je ze onder de knie zal krijgen. Vergelijk het een beetje met autorijden: je oefent ook eerst op de parking van de supermarkt voor je je op de snelweg begeeft.
Je leert niet alleen hoe je je oude gewoontes kan veranderen, maar ook welke job, sector of werksituatie jou werkgelukkiger maakt. Misschien is een nieuwe functie een goed idee? Of een ander bedrijf? Of zelfs een hele nieuwe sector? Of misschien kan je je huidige job gewoon wat anders invullen? Je jobcoach begeleidt je om jouw persoonlijke route uit te stippelen.
Stap 3: kies het juiste moment om te re-integreren
Alleen jij kan beslissen wanneer je er 100% klaar voor bent om opnieuw aan het werk te gaan. Maar je hoeft die beslissing niet alleen te nemen. Je huisarts volgt je situatie op de voet en kan goed inschatten of de tijd rijp is voor een eerste stap richting de werkvloer. Ook je loopbaanbegeleider kan je advies geven, op basis van de voorbereidende sessies die jullie al doorlopen hebben.
Hoe je zelf kan inschatten of je er klaar voor bent? Maak een kleine checklist voor jezelf, zoals hieronder:
- Is je energiepeil weer (bijna) normaal? Slaap je goed? Je hoeft natuurlijk nog niet helemaal de oude te zijn, maar je hebt wel genoeg energie nodig om je werkdag op een goede manier op te starten.
- Zijn je fysieke klachten verdwenen? Of heb je een manier gevonden om ze te voorkomen? Door in beweging te blijven, bijvoorbeeld? Af en toe een wandelingetje maken of je dag starten met yoga of hartcoherentie kan wonderen doen.
- Kan je je opnieuw beter concentreren? Lukt het je bijvoorbeeld om je thuis op een taak te focussen? En onthoud je weer beter wat je gelezen hebt in de krant of wat je gehoord hebt tijdens een gesprek?
- Kan je er weer van genieten om met andere mensen af te spreken? Om je sociaal leven weer op te pakken? Of om – in je werkcontext – met je collega’s aan het koffieapparaat te staan bijpraten?
Kan je op de meeste vragen ‘ja’ antwoorden? Dan is dat een heel goed teken. Heb je toch nog twijfels? Bespreek ze zeker met je huisarts. En heel belangrijk: luister naar je lichaam.
Stap 4: doe het rustig aan en maak duidelijke afspraken
Ga je meteen voltijds aan de slag of start je deeltijds? Bekijk samen met je arts, adviserend arts van het ziekenfonds en baas wat de beste keuze is voor jou. Je werkuren en -dagen rustig opbouwen, is meestal een goed idee: je kan opnieuw wennen aan het werkritme en hebt voldoende tijd om te recupereren. Ook wanneer je ergens anders start of zelfstandige wordt, kan je deeltijds re-integreren. Vraag zeker aan je ziekenfonds wat de regels zijn rond het aantal werkuren voor de vergoeding van je re-integratie.
Bespreek ook met je werkgever hoe je je takenpakket gaat indelen. Waar kan je mee starten en wat laat je nog even over aan je collega’s? Welke taken neem je liever niet meer op jou, ook op de lange termijn? Zorg er in ieder geval voor dat de hoeveelheid werk niet te groot wordt.
Stap 5: praat met het hele team
Re-integreren na een tijd van afwezigheid is spannend. Voor jou, maar ook voor je leidinggevende en collega’s. Doe daarom ook niet alsof er niets aan de hand is, maar praat erover. Bespreek jullie verwachtingen en vragen. Geef ook aan waarbij je collega’s je kunnen helpen. Misschien heb je oude gewoontes die je geen kans meer wilt geven – de neiging om overal ‘ja’ op te zeggen, bijvoorbeeld – en kan je de hulp van je team goed gebruiken om je missie te doen slagen.
Stap 6: zorg voor jezelf
Deze klinkt misschien logisch, maar we zouden het toch bijna in hoofdletters willen schrijven: vergeet niet voor jezelf te zorgen! Je burn-out heeft je hopelijk duidelijk gemaakt hoe belangrijk zelfzorg is. Vergeet dat dan ook niet wanneer je weer aan het werk gaat.
- Neem voldoende pauze. Zo kan je tussendoor je hoofd leegmaken en werk je efficiënter.
- Ga op tijd slapen. Alleen zo word je ’s morgens uitgerust wakker. Helemaal klaar voor een nieuwe dag.
- Plan actief tijd in voor ontspanning. Zet het desnoods in grote letters in je agenda. Doe iets waar je van oplaadt, of dat nu een ontspannende saunasessie is of een activerende tennistraining. Als je je achteraf maar ontspannen voelt.
- Geef het aan als iets je dwars zit of als het even niet meer gaat. Je mag je soms even minder goed voelen, dat is helemaal normaal. Je werkgever of collega’s kunnen dat alleen niet altijd zien of aanvoelen.
- Houd ook je huisarts en jobcoach op de hoogte. Zij kunnen je tips geven om nog beter voor jezelf te zorgen, thuis en op het werk.
- Geef jezelf de ruimte om fouten te maken. Het is ok om terug in je oude patronen te hervallen, om het even allemaal niet meer te weten. Re-integreren is een proces van vallen en opstaan. Maar alles komt goed, zolang je maar geduldig bent en actief aan je re-integratie werkt.
Klaar om te re-integreren?
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Of wil je de mogelijkheden verkennen om je loopbaan een tweede leven te geven? We beantwoorden je vragen over re-integratie bij burn-out met veel plezier. En we bouwen graag mee aan jouw loopbaan 2.0.