Een niet-aangeboren hersenletsel en werk, het is een combinatie die uiteenlopende uitdagingen met zich meebrengt. Zowel voor patiënten als voor mantelzorgers. Zo zijn er praktische zaken om rekening mee te houden, maar ook mythes om de wereld uit te helpen. Want néé, het oplopen van een hersenletsel hoeft niet het einde van je loopbaan te betekenen. In samenwerking met de Hersenletsel Liga bieden we bij Dialogisch loopbaanbegeleiding aan voor NAH-patiënten en mantelzorgers.
Klaar om opnieuw aan het werk te gaan na een NAH?
Je staat te popelen om opnieuw te werken. Maar op welke manier? Kan en wil je terug naar je vorige werk? Of is dat geen optie meer? Ben je misschien ook gewoon klaar voor een nieuwe jobuitdaging die past bij wie je nu bent?
Een ding is zeker: neem je tijd om je goed voor te bereiden. Zowel praktisch als mentaal.
1. Je praktische voorbereiding
Praat met je arts over de mogelijkheden en stel ook jezelf enkele praktische vragen. Kan je hetzelfde werk doen als voor je NAH, zowel lichamelijk als mentaal? Heb je ergens ondersteuning bij nodig? Kan je nog even veel werken? En dan is er ook het administratieve luik. Check bij alle andere partijen – de mutualiteit, verzekeringsmaatschappij, arbeidsgeneesheer, etc. – of je weer aan de slag mag.
2. Je mentale voorbereiding
Hoewel je je klaar voelt om weer aan de slag te gaan of uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn richting werk, kunnen verschillende emoties je overvallen. Misschien wil je wel te snel gaan, of bots je op een muur van onzekerheid nu je je loopbaan op een andere manier gaat moeten aanpakken. Gebruik deze periode daarom als een kans om uit te zoeken wat écht bij je past.
3. Laat je ondersteunen door een jobcoach
En laat de begeleiding in de zoektocht naar meer werkgeluk en zingeving nu net het doel van Dialogisch zijn. In samenwerking met de Hersenletsel Liga ondersteunen onze jobcoaches je tijdens een traject loopbaanbegeleiding bij je praktische en mentale voorbereiding. Onze coaches vind je over heel Vlaanderen. Tijdens een kennismakingsgesprek voel je meteen of er een klik is.
Opnieuw aan het werk na een NAH? Dat ziet er zo uit!
Gratis loopbaanbegeleiding voor niet-beroepsactieven
Als je een niet-aangeboren hersenletsel hebt opgelopen, bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor de gratis loopbaanbegeleiding die we in samenwerking met de VDAB aanbieden aan niet-beroepsactieven. Een van onze jobcoaches bekijkt dan samen met jou hoe je het meeste uit je heropstart haalt.
Ben je mantelzorger?
Ook voor jou als mantelzorger kan je loopbaan een uitdaging zijn. Heel wat van je tijd en energie kruipt in de mantelzorg en dat heeft sowieso invloed op je werk. Misschien voel je dat je minder presteert of je energieniveau daalt? Of merk je dat werk juist een belangrijkere plek inneemt omdat je daar even niet hoeft te zorgen? Ook jou ondersteunen we graag om de combinatie tussen je werk en je taak als mantelzorger aangenamer te maken.
Ontmoet onze gespecialiseerde jobcoaches
Een aantal van onze loopbaanbegeleiders heeft zich gespecialiseerd in de begeleiding van mensen die opnieuw aan het werk willen gaan na een NAH. Benieuwd naar hen als persoon en coach? Op hun individuele pagina’s lees je meer en tijdens een kennismakingsgesprek ontdek je of er een klik is.
Voordelige loopbaanbegeleiding
met de VDAB-loopbaancheques
Aangezien Dialogisch door de VDAB erkend is als loopbaancentrum, kan je voor loopbaanbegeleiding gebruik maken van de VDAB-loopbaancheques. Iedere werknemer of zelfstandige met een loopbaan van minimaal 7 jaar of 84 maanden heeft elke 6 jaar recht op 7 uur loopbaanbegeleiding via de VDAB-loopbaancheques. Je betaalt € 45,00 per cheque. Voor de eerste cheque ontvang je 4 uur loopbaanbegeleiding, voor de tweede cheque 3 uur. Voor 7 uur loopbaanbegeleiding betaal je dus in totaal slechts € 90,00.
Starten met loopbaanbegeleiding: zo werkt het
- Neem contact op via info@dialogisch.be om je eerste gesprek in te plannen of contacteer rechtstreeks een loopbaanbegeleider in jouw regio.
- Bestel je loopbaancheques via de website van de VDAB
- Indien je nog niet geregistreerd bent, registreer je je eerst.
- Op de homepagina van “mijn loopbaan”, klik je rechts onderaan in het menu ‘nuttige links’ op de link ‘bestel loopbaancheques’.
- Lukt de aanvraag niet, dan kan je je cheques ook telefonisch bestellen via 0800 30 700.
- Wanneer je recht hebt op de loopbaancheques, ontvang je direct je betalingsverzoek. Je mag de overschrijving zelf voldoen of aan je werkgever bezorgen indien hij heeft aangegeven deze voor je te betalen via de derdebetalersregeling.
- Zodra je betaling is verwerkt, ontvang je je loopbaancheque per mail. Deze cheque blijft 3 maanden geldig. Stuur je cheque vóór je eerste afspraak naar je loopbaancoach of breng deze mee op je eerste afspraak.
Heb je geen recht op loopbaancheques? Contacteer ons voor andere mogelijkheden.