Dat is een goede vraag! Volgens de VDAB kan je momenteel op ruim 3500 locaties terecht voor loopbaanbegeleiding. Dat betekent dat je op bijna iedere straathoek een loopbaanbegeleider of jobcoach vindt. Maar hoe vind je de juiste match? We geven je enkele tips om een goede loopbaancoach te vinden.
Er bestaat een jobcoach voor iedereen
Wees gerust. Op ieder potje past een dekseltje. Ga daarom niet voor de eerste de beste loopbaancoach. Een goede jobcoach stelt je een traject op maat voor en werkt heel nauw met je samen. De juiste coach kiezen, is daarom enorm belangrijk. Eenheidsworst werkt niet, juist omdat iedereen uniek is, een andere achtergrond én andere wensen heeft. Gelukkig bestaat er voor iedereen een goede match.
Oké, je wilt jezelf volledig verdiepen in het vinden van de perfecte match. Waar let je dan het beste op?
1. De juiste opleiding en ervaring
Start met het opzoeken van de achtergrond van de loopbaanbegeleider. Een goede coach heeft een of meerdere coachopleidingen gevolgd én een specifieke opleiding tot loopbaancoach. Daarnaast zou de loopbaanbegeleider toch al enkele jaren actief moeten zijn als coach waardoor hij genoeg ervaring heeft opgebouwd. Ga dus even op onderzoek uit. Welke opleiding heeft de coach gevolgd? En heeft hij zich ergens in gespecialiseerd? Heeft de loopbaanbegeleider ervaring in coaching, hr, het bedrijfsleven, de zorg? Hoelang coacht hij al?
2. Zoek je iemand met een bepaalde focus?
Bekijk met welke thema’s de loopbaancoach zich bezighoudt. Onderzoek ook wat jij nodig hebt tijdens jouw begeleidingstraject. Als je eerder hooggevoelig bent, kan het interessant zijn dat de jobcoach gespecialiseerd is in hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit. Ben je zelf ingenieur of arts? Dan kan het fijn zijn om met een coach te praten die je sector goed kent. Wil je een hele andere richting op evolueren, zoek dan naar een loopbaancoach met veel ervaring en een brede achtergrond in verschillende organisaties. Zo krijg je een uitgebreid zicht op het arbeidslandschap.
3. Ieder z’n werkwijze
Iedere coach werkt op een andere manier. Sommige coaches organiseren wandelingen in de natuur, anderen werken met specifieke tests of methodieken (zoals een talentenanalyse of een passietest). Anderen zijn dan weer geschoold in een specifieke coachaanpak. Bovendien bieden veel coaches online begeleiding aan. Gecoacht worden vanuit je eigen zetel kan heel comfortabel zijn.
Bepaal voor jezelf welke werkmethodiek jou het meeste aanspreekt.
4. Vraag naar de ervaringen van anderen
Een succeservaring in het verleden is een goede voorspeller van succes in de toekomst. Gebruik daarom je netwerk. Informeer eens bij de mensen in je omgeving. Hebben zij al loopbaanbegeleiding gevolgd? Hoe hebben ze dat ervaren? Bij welke jobcoach zijn zij geweest en waren ze tevreden? Welke aanpak gebruikte de jobcoach?
Meer en meer huisartsen hebben ervaring met loopbaanbegeleiders in hun regio. De huisarts kan je daardoor ook perfect adviseren of doorverwijzen.
Zoek ook online naar reviews. Beoordelingen op Google of Facebook weerspiegelen vaak de kwaliteit van de begeleidingstrajecten.
5. Bezoek de website van de jobcoach
Hoe maakt de loopbaancoach zich online zichtbaar? Heeft hij een eigen website? Zo ja, bezoek deze dan. Bekijk welke info je terugvindt en of deze jou aanspreekt. Ook een Facebookpagina geeft veel info: deelt de coach waardevolle content? Tips die je aan het denken zetten of woorden die je inspireren?
Bekijk zeker het volledige aanbod van de jobcoach. Vormt loopbaanbegeleiding een groot deel van het aanbod of is het iets wat extra wordt aangeboden? Hoe meer ervaring een jobcoach heeft in loopbaanbegeleiding, hoe beter hij je kan helpen. Het is niet alleen de opleiding en achtergrond, maar ook de ervaring die meetelt.
6. Ontdek of je VDAB-loopbaancheques kunt gebruiken
Loopbaanbegeleiding via de VDAB-loopbaancheques is extra voordelig. Je betaalt slechts € 40 voor 4 uur loopbaanbegeleiding of € 80 voor 7 uur loopbaanbegeleiding. Iedere werknemer en zelfstandige die momenteel werkzaam is en minimaal 7 jaar werkervaring heeft, heeft recht op deze cheques. Bekijk voor je een sessie boekt of de loopbaancoach zelf gemandateerd is door de VDAB of dat hij is aangesloten bij een gemandateerd loopbaancentrum. Wil je een sessies via een loopbaancentrum boeken? Zoek dan even de visie van het centrum op, die geeft vaak weer welke soort loopbaanbegeleiders er werken.
Ontdek meer over de VDAB-loopbaancheques en hoe je deze aanvraagt.
7. Maak kennis en voel een klik
Je hebt altijd recht op een gratis kennismakingsgesprek met een loopbaancoach voordat je start met een traject loopbaanbegeleiding. Afhankelijk van de coach, gebeurt zo’n gesprek telefonisch, online of live. Voel je een klik? Dat is een heel goed teken.
De coaches van Dialogisch
Even “stoefen” over ons eigen team mag wel, denk ik 😉. We zijn als ervaren jobcoaches van alle markten thuis. We hebben een achtergrond in diverse organisaties en sectoren, we kennen de arbeidsmarkt door en door, en we hebben allemaal onze eigen specialiteit (zoals hoogsensitiviteit, hoogopgeleide personen, work-life-balans, de focus op een nieuwe job of de ontwikkeling binnen een huidige job, jobcrafting, …).
Daarnaast overleggen we regelmatig met het hele team en scholen we ons constant bij. Zo blijven we op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kunnen we jou op de best mogelijke manier begeleiden.
Wat voor ons het belangrijkste is? Jij. Jouw vragen en doelen. We gaan voor niets minder dan een traject op maat, altijd laagdrempelig en betrokken. Omdat we erin geloven dat alles wat je met je hart doet, stroomt.
Het resultaat? Meer zicht op je talenten, drijfveren en passies. Een voor jou kloppende balans tussen werken en leven. Handvaten om met de situatie op je huidige job om te gaan. En wie weet, als kers op de taart, ook de job van je leven!
[button link=”https://www.dialogisch.be/onze-coaches/” color=”green”]Ontmoet ons team[/button]
We zoeken samen met jou de juiste match
Zoek je een loopbaanbegeleider die volledig bij je past? We helpen je graag verder. Ontmoet onze getalenteerde coaches of ontdek wat anderen van ons zeggen.
Heb je een vraag of wil je een kennismakingsgesprek boeken? Wij luisteren graag naar je.