Ouderschap en werk combineren is voor de meeste ouders een uitdaging. Een liefdevolle, betrokken en geduldige moeder of vader zijn en tegelijk ook je eigen carrière-ambities blijven nastreven, lijkt vaak een onhaalbare combinatie. “Hoe doen anderen dat?” zal je je misschien al hebben afgevraagd. Ik geloof dat door bewuste keuzes en met de juiste begeleiding je als ouder werkplezier en gezinsgeluk kan combineren. In deze blog deel ik tien tips, voor ambitieuze ouders die weigeren te kiezen tussen werk en gezin.
Het ouderschap is het perfecte moment om stil te staan bij je loopbaan en om te durven streven naar meer werkgeluk. Dat werkgeluk is persoonlijk en uniek voor iedere ouder. Met een bewuste aanpak en de juiste begeleiding kan je zowel professioneel als privé bloeien. Loopbaanbegeleiding kan bijvoorbeeld helpen om bewuster en gerichter te kiezen voor wat voor jou belangrijk is en een balans te vinden tussen werk en gezin. Volgende tips kunnen alvast bijdragen aan jouw werk- en gezinsgeluk.
10 tips om werk en gezin te combineren
1. Herdefinieer je (loopbaan)doelen op basis van jouw waarden
Vraag jezelf af wat werkgeluk echt voor jou betekent en of je huidige doelen daar nog bij passen. Wanneer je trouw blijft aan je waarden door je keuzes en acties daarop af te stemmen, kan je de ouder zijn die je wil zijn en zal je job beter aansluiten bij wie je bent geworden sinds je ouder bent.
2. Omarm imperfectie
Het streven naar perfectie om zowel op het werk als thuis alles gesmeerd te laten lopen, kan je onnodig onder druk zetten. Als ouder kun je niet altijd alles tegelijk doen. Vind je dat makkelijker gezegd dan gedaan? Besef dat loslaten een vaardigheid is als een ander en je jezelf hierin kan bekwamen. Een duwtje in je rug van een van onze loopbaancoaches kan helpen om realistische verwachtingen te stellen, zodat je jezelf kan toestaan om wat minder perfect door het leven te bewegen. Dit vermindert stress en vergroot je werkgeluk.
3. Manage je energie en werk aan een slimme werkindeling
Doe aan energiebeheer in plaats van louter tijdbeheer. Als ouder heb je misschien minder tijd, maar je kunt wel bewuster omgaan met je energie. Maak tijd om inzicht te krijgen in je energieniveaus en stem je werkschema daar zoveel als mogelijk op af. Zo kun je op de juiste momenten rust pakken en je concentreren wanneer je energie het hoogst is.
4. Onderzoek flexibiliteit op je werkplek
Flexibele werktijden of de mogelijkheid om deels thuis te werken kunnen je leven als ouder een stuk makkelijker maken. Vind je het spannend om het gesprek aan te gaan met je werkgever of leidinggevende? Loopbaancentrum Dialogisch helpt je graag bij de voorbereiding van deze gesprekken. Loopbaanbegeleiding kan je namelijk helpen te ontdekken hoe je effectief kan communiceren om de juiste aanpassingen te vinden die zowel voor jou als voor je werkgever functioneren.
5. Gebruik je unieke sterke punten als ouder
Als ouder ontwikkel je als de beste waardevolle vaardigheden, zoals multitasking, probleemoplossend vermogen en empathie. Omgekeerd heb je in je job ongetwijfeld ook al het een en ander geleerd wat van pas kan komen in je functie als (co-)ceo van je gezin. Als je je bewust bent van je sterktes en valkuilen, kan je deze effectief inzetten thuis en op het werk.
6. Communiceer helder op het werk én thuis
Heldere communicatie over je wensen, grenzen en verwachtingen is essentieel. Op het werk is het belangrijk dat je aangeeft waar je behoefte aan hebt en wat haalbaar is in jouw situatie. Ook thuis is het belangrijk om verwachtingen met je partner of kinderen te bespreken. Verbindende communicatie biedt tools om beter te communiceren, zodat je meer begrip en ondersteuning kunt creëren in je omgeving.
7. Maak prioriteitenlijstjes
Een duidelijke focus en het stellen van prioriteiten in een volle agenda is essentieel: Wat is écht belangrijk voor je? En wat zijn afleidingen die je kunt loslaten? Breng jouw prioriteiten in kaart, zodat je meer focus krijgt op het werk dat bijdraagt aan jouw doelen en waarden.
8. Kies voor je persoonlijke ontwikkeling kwaliteit boven kwantiteit
Blijf jezelf ontwikkelen, maar stel kwaliteit boven kwantiteit. Als ouder heb je wellicht minder tijd voor uitgebreide trainingen of opleidingen, maar dat hoeft niet te betekenen dat je niet meer kan investeren in je eigen ontwikkeling. Zo is het de moeite waard om uit te zoeken of een opleiding die je op het oog hebt kan worden gespreid. Misschien is het mogelijk om de training dichter bij huis of online te volgen, of kan je baat hebben bij kortere workshops of cursussen als ze daadwerkelijk een alternatief zijn en je brengen wat ze op korte termijn moeten brengen. Ook hierbij kan loopbaanbegeleiding helpen om te bepalen welke leertrajecten de meeste waarde toevoegen aan je werkgeluk en je eigen groei.
9. Gun jezelf tijd voor zelfzorg en ontspanning
Zelfzorg is geen luxe, maar een noodzaak. Als ouder geef je veel energie aan je werk en gezin, maar het is belangrijk om jezelf niet te vergeten. Plan bewust momenten voor rust en ontspanning in je agenda en neem deze even serieus als belangrijke (werk)vergaderingen. Alleen zo kan je ook op lange termijn gezond en energiek blijven.
10. Stel duidelijke grenzen en leer ‘nee’ zeggen
Het stellen van grenzen tussen werk en privéleven is essentieel voor werkgeluk. Het kan lastig zijn om ‘nee’ te zeggen, maar door je grenzen te bewaken, creëer je een gezondere balans. Leren ‘nee’ zeggen is een vaardigheid die je kan leren. Wanneer je in staat bent om op een zelfverzekerde manier ‘nee’ te zeggen tegen verzoeken die niet bijdragen aan jouw (werk)geluk, maak je komaf met dat vervelende schuldgevoel en kan je meer voluit ‘ja’ zeggen tegen wat er voor jou echt toe doet.
Waarom is werkgeluk extra belangrijk wanneer je moeder of vader bent geworden?
Als jonge (aanstaande) ouder is het zinvol te kijken naar wat voor job je op dit moment hebt en hoeveel plezier je daaruit haalt. En nee, een job is nooit alleen maar leuk, maar het belangrijkste is dat als je je kind(eren) in de eerste levensjaren naar de opvang of naar school brengt om zelf geld te verdienen, je met plezier je huis verlaat.
Waarom dit zo belangrijk is? Kinderen geven je leven diepe betekenis. Als je weinig tijd met je kinderen kan doorbrengen om iets te doen wat je alleen extrinsiek motiveert – zoals loon, een chique bedrijfswagen of denk maar aan het fenomeen van ‘de gouden kooi’ – word je daar op lange termijn niet bepaald vrolijker van. Je ruilt dan je waardevolle momenten met je gezin in voor werk dat louter de rekeningen betaalt. Als ouder heb je bovendien je energie extra hard nodig om er te zijn voor je gezin. Net daarom is het des te belangrijker om je batterij niet te laten leeglopen door je job.
Werkgeluk zorgt dus ook voor gezinsgeluk. Omring je met mensen van wie je blij wordt en doe waar je energie uit haalt. Durf op zoek te gaan naar werk dat je betekenis geeft. Zo hoeft je gezin geen genoegen te nemen met de restjes energie die overschieten aan het einde van de dag, maar heb je ook na een werkdag nog voldoende energie over om met volle aandacht bij je kinderen te zijn.
Zoek je begeleiding om werk en gezin te combineren?
Loopbaanbegeleiding kan helpen om jouw waarden te verhelderen en je doelen aan te passen aan je huidige situatie, zodat je stap voor stap aan een loopbaan werkt die aansluit bij jouw ideale balans. Onze loopbaancoaches, vaak zelf ervaringsdeskundigen, begeleiden je graag om die balans te vinden. Dankzij loopbaancheques betaal je slechts € 45 voor 4 uur begeleiding.